Transformació d’edifici semiabandonat

Readecuació d’estructura d’edifici projectat per a piscines (Vilafant)

Reconversió en pavelló poliesportiu un antic edifici inacabat projectat com a piscina municipal

Promotor: Ajuntament de Vilafant

Arquitectes: Estudi 080Arquitectura


Precedents

poliesportiu vilafant abandonat

Els treballs en aquest projecte estaven orientats a la transformació i reacondicionament d’una edifici a mitja construcció i en estat de semiabandonament.

El projecte original per aquest edifici va ser el de crear, fa aproximadament 30 anys, un recinte de piscines municipals. Aquest projecte va quedar aturat i van quedar a mitja construcció un pavelló cobert, una pista d’atletisme  i unes pistes de tenis semi-cobertes. Des de l’any 2010 l’Ajuntament de Vilafant a dut a terme vàries actuacions per dinamitzar de nou aquesta zona destinada a ser un poliesportiu, però l’edifici destinat a les piscines continuava abandonat.

L’Ajuntament de Vilafant va decidir destinar l’edifici originalment pensat per albergar les piscines a crear un poliesportiu cobert.


Estat de l’edifici abans dels treballs

interior abans de les obres

L’edifici disposa de dos espais diferenciats, un destinat als vasos de les piscines i una zona d’esplanada interior suportat per una estructura interna. També es disposa d’una graderia i sota d’aquesta un soterrani que suposadament es destinaria per allotjar la maquinària necessària pel funcionament de les piscines.

A més:

  • > L’edifici no disposa de façana
  • > L’edifici mostra pintades i graffitis en diferents punts
  • > Ha crescut vegetació i arbres dins l’estructura i el soterrani
  • > L’estructura de l’edifici mostra deteriorament puntual en alguns llocs però es troba en bon estat
  • > No hi ha canal per la recollida d’aigües a la coberta i l’aigua per tant cau directament dins el recinte

Altres dades sobre l’edifici

L’edifici no disposa de les escomeses de serveis necessàries, ja que es troben al carrer més allunyat del terreny respecte la localització de l’edifici objecte dels treballs.

L’edifici és una planta rectangular de 90 x 28 metres, que consta d’una estructura de formigó prefabricat amb pilars al voltant de tot el perímetre. El teulat és un panell sanvitx galvanitzat de 4 centímetres de gruix que en algunes zones ha desaparegut o s’ha malmès a causa de la manca de manteniment al llarg dels 30 anys desde la seva construcció.


Treballs realitzats

reparacio coberta

Reparació de la coberta

 

reparacio coberta malmesa

Reparació de la coberta malmesa

 

reparacio coberta pavello

 

reparacio coberta

 

interior despres dels treballs

Interior després dels treballs

L’Ajuntament de Vilafant necessitava una pista exterior coberta de tipus poliesportiu, ja que d’aquesta manera es podien descongestionar les altres pistes poliesportives actualment en ús.

S’han omplert els vasos destinats a albergar les piscines amb terres de qualitat  procedents d’obres adjacents.

A continuació s’ha procedit a desmuntar l’ampit de la coberta actual, s’ha adeqüat la graderia existent de manera que pugui allotjar públic de forma segura, s’ha dotat d’accessos a l’edifici, s’ha construït una tanca perimetral al voltant de l’edifici, s’ha desmuntat l’altell interior per aconseguir una continuïtat visual entre els dos espais interiors.

També s’han rehabilitat aquelles parts de la coberta deteriorades, així com la instal·lació de les estructures per la recollida d’aigües pluvials i la il·luminació artificial.


Resultats

 

 

L’Ajuntament de Vilafant aconsegueix així recuperar un edifici abandonat que estava en desús i l’incorpora a l’espai esportiu actual. L’altre poliesportiu es descongestiona d’usuaris i es disposa així de més espais i horaris.

No es descarta que l’edifici s’adequï en el futur en base a altres requeriments.