fachada villa carmen

Villa Carmen: la casa de la por

Villa Carmen és una vila construïda amb estil acadèmic francès situada a la localitat de Santa Eugènia de Berga, a la província de Barcelona. Es tracta d’una de les construccions més característiques de la zona, estant a més catalogada dins de l’inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Construo-Co va ser l’empresa encarregada de realitzar uns treballs de manteniment per evitar el deteriorament accelerat de la construcció.

Treballs de rehabilitació a Villa Carmen

Promotor: Ayuntamiento de Santa Eugenia de Berga
Arquitecte: Nuria Sans
Constructor: Construo-Co
Localització: veure a Maps


Precedents i història

Villa Carmen està localitzada en els terrenys del que durant molts segles va ser la masia del Gener de la Plana. Ja es tenen referències d’aquesta masia al segle XII, quan era propietat de l’Arquebisbat de Vic.

Al segle XVI els terrenys van passar a una família de juristes i terratinents (els Morillo), posteriorment van passar a mans de les monges Carmelites de Vic, per finalment a l’any 1837 ser desamortitzats pel govern i posats a subasta. La família Carbó va comprar en aquell moment la finca i uns anys després va construir el que actualment es coneix com a Villa Carmen. La finca ha estat deshabitada des de mitjans dels anys 70.


Estil

estulo villa carmen

La construcció es pot catalogar com estil eclèctic o acadèmic francès. Es tracta d’una de les poques mostres d’aquest corrent arquitectònic que es poden trobar a Catalunya. Compta amb grans treballs de forja, pedra i vidre, línies rectes i simètriques i una gran escalinata d’accés a la casa.

Problemàtica i treballs al 2016

Villa Carmen necessita d’uns treballs de reforma molt grans, el que fa que unit a un estil molt peculiar es tracti d’una construcció que gaudeix de poc atractiu i no hi ha compradors o inversors que s’interessin en ella.

No obstant això l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga no va voler que l’edifici acabés en ruïnes i el 2016 va realitzar uns treballs de manteniment a la coberta per solucionar els problemes de filtracions d’aigua que la construcció estava patint.

Aquestes filtracions havien deteriorat la fusteria interior i fins i tot causat l’ensorrament d’una terrassa plana exterior.


Treballs al 2019

trabajos fachada villa carmen

Els treballs realitzats el passat any 2019 per part de Construo-Co tenien com a objecte la rehabilitació de les façanes i solucionar els problemes d’humitats per garantir la supervivència d’un edifici que compta amb un gran valor històric i arquitectònic.

Els treballs realitzats van ser els següents:

  • > Es va reforçar el revestiment de morter de calç de les façanes amb un arrebossat de morter de calç natural. La puresa i la resistència de la calç fa que no sigui necessari afegir ciment.
  • > Es va rehabilitar la balustrada i es va substituir en aquells punts on hi havia desaparegut.
  • > Les balustrades de formigó de l’escalinata principal que havien desaparegut es van fabricar mitjançant motlle.
  • > Es van substituir les portes i finestres de la planta baixa i planta primera que havien estat danyades o havien desaparegut pel vandalisme.
  • > Per seguretat les portes i finestres de la planta primera disposen ara de porticons. A la planta baixa es van instal·lar reixes.
  • > Tota la fusteria interior es va substituir en el cas que estigués danyada, i es van donar dues mans de pintura esmalt.
  • > Es va construir un drenatge perimetral al voltant de l’edifici per drenar les aigües pluvials i es va connectar aquest drenatge al sistema de sanejament municipal.

Resultats

Amb aquests treballs es consolida i s’assegura la conservació de Villa Carmen durant els propers 5 o 10 anys, fins que l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga aconsegueixi donar-li un ús a la finca o trobar un inversor o comprador.

trabajos en villa carmen antes-despues
trabajos en villa carmen antes-despues
trabajos en villa carmen antes-despues