Construcció Rehabilitació del solar Can Sau

Construcció del projecte de rehabilitació del solar de Can Sau (Olot)

Projecte de rehabilitació de solar abandonat després d’enderroc.

Promotor: Ajuntament d’Olot

Arquitectes: Eduard Callís i Guillem Moliner (unparelldarquitectes.cat)


Construo-Co va ser l’empresa encarregada de dur a terme els treballs de transformació de Can Sau, el passat mes de Gener de 2019, projecte dels arquitectes olotins Eduard Callís i Guillem Moliner.

El projecte de Can Sau era simple: s’havia de reacondicionar com una plaça per a ús públic un solar que va aparèixer després de l’enderroc d’una vella casa.

El resultat del projecte va ser que primer va ser sel·leccionat com a finalista dels premis FAD 2020 i dies després va ser llistat pel crític del diari The Guardian Rowan Moore dins el seu reportatge titulat Els deu millors projectes arquitectònics del món.

En aquest article del nostre blog t’expliquem els detalls del projecte, com es va cuinar, projectar i construïr el projecte de Can Sau.


Precedents

El nom del projecte ve de la casa que es va enderrocar i el solar de la qual s’havia convertit en pàrking improvisat i espai bastant desordenat al vell mig del casc antic de la ciutat d’Olot. La casa de Can Sau estava situada en un dels carrers adjacents a l’esglèsia del Tura.

can sau abans

Detalls de l’estat del solar abans de les intervencions

Durant l’enderroc s’havien construït 4 contraforts per fer de suport per la paret mitjera amb la casa adjacent a Can Sau, que amb l’enderroc havia quedat descoberta i desprotegida.


Com es va projectar Can Sau

Després de l’enderrocament de la vella casa els veïns van començar a reclamar que es fes alguna cosa amb l’espai. Les demandes anaven en la direcció de que s’utilitzés el solar per construïr una plaça d’ús públic, l’ajuntament de la ciutat va escoltar les demandes i es va presentar el concurs públic per realitzar els treballs.

Els arquitectes Eduard Callís i Eduard Moliner, de l’estudi unparelld’arquitectes van pensar que “la nostra decisió va ser invertir el gruix dels recursos dels que disponíem en el pla vertical, perquè entenem que són les façanes dels edificis les que donen forma al carrer.”

Per aquesta raó “es va optar per un paviment de formigó econòmic i la majoria del pressupost es va destinar a crear la façana per la qual la plaça és ara mateix coneguda.”


Treballs

Es va aprofitar la paret mitjera de la casa adjacent que quedava en peu, junt amb els contraforts que s’havien construiït després de l’enderroc per a sustentarla. A sobre els contraforts es van construïr els tres arcs, fets amb maó simple, un tipus de material que també és molt econòmic.

construccio arcs can sau

Motlle per a construcció d’un dels arcs laterals

 

construccio arc

Construcció de l’arc central

construccio arcs

Foto aèria de la construcció dels arcs

Al fons de la paret mitjera es poden veure encara els detalls propis de l’interior de la casa que es va enderrocar, com l’enrajolat de les habitacions,

A sota els tres arcs es va dissenyar un conjunt de tres graons. Els veïns van demanar una mena de lloc on seure però que no fossin els clàssics bancs, així que aquest graons actuen ara mateix com una espècie de graderia.

can sau unparelldarquitectes


Detalls artístics

L’artista Quim Domene, també resident a la ciutat d’Olot va fer uns treballs amb panells de vidre que es van col·locar posteriorment a la façana que va quedar exposada.

detalls ceràmica

Detalls de la ceràmica interior de l’antiga casa